Lakodalmas vaníliás perec

Hozzávalók:

50 dkg liszt

10 tojássárgája,

6 tojásfehérje

2 evőkanál kristálycukor,

1 vaníliás cukor

1 teáskanál szalalkáli

1 dl 50 fokos pálinka

1 dl étolaj

20 szem szacharin

 

A mázhoz: 18 evőkanál porcukor,

4 tojás fehérje.

 

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat egy nagyobb tálba tesszük, de a fehérjéket elosztjuk két külön tálba. Négyet félreteszünk a mázhoz, a maradék hatot a tésztához fogjuk használni.  A tojások sárgáját két evőkanál kristálycukorral, teáskanálnyi szalalkálival, 20 szem szacharinnal és egy csomag vaníliás cukorral jó alaposan kikeverjük. Közben hozzáadjuk a pálinkát és az olajat is. Kézzel jó alaposan kidolgozzuk a liszttel, mint a kelt tésztát. A hat tojásfehérjét kemény habbá verjük. Dagasztás közben a tojáshabot is beletesszük. Ha túl lágy lenne, adhatunk még hozzá lisztet. Amikor már szép hólyagos, akkor lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és hosszú, kb. tíz centi széles rudat formálunk belőle. Liszttel megszórjuk a tetejét. Késsel tíz darabra szétvágjuk. Egy sodrófa segítségével mindegyiket kinyújtjuk egy kissé, majd mindkét hosszabb oldalt késsel bevagdossuk, végül az egészet hosszában félbehajtjuk, és kör alakot formázunk belőle. A vágásoknak kívülre kell kerülniük.  Ezután lisztezett tepsibe rakjuk őket, és betesszük a forró sütőbe. Tíz perc elteltével mérsékeljük a hőt, és ezután csak szárítjuk a pereceket.

Amikor elkészültek, hagyjuk őket kihűlni. Közben a félretett négy tojásfehérjét a porcukorral gőz felett kemény habbá verjük. A kihűlt pereceket minden oldalukon átkenjük a mázzal. Akkor a legfinomabb, ha minimum egy napot állni hagyjuk.

Kapcsolat

Tedd fel kérdésed a műsorral kapcsolatban, vagy kérdezz az elkészült ételekről a gasztroangyal@gasztroangyal.hu email címen vagy a facebook oldalon.

Gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz!

Mi történik mostanában velem? Hol forgatok éppen és mi lesz a következő téma? Megtudhatod, ha csatlakozol a Facebook oldalamhoz, hiszen ott olyan naprakész, belső információkat találsz, amit máshol nem. Egyenesen a forrástól...