Tepertős pogácsa

2014. december 12.

Tepertős pogácsa

Hozzávalók

60 dkg liszt

1 dl tej

3,5 dkg élesztő

½ teáskanál cukor

2 dl tejföl

3-4 evőkanál bor

1 tojás

12 dkg vaj

2 teáskanál só

 

40 dkg darált tepertő

1 tojás a kenéshez

 

Elkészítés

A tejben a fél teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a sót, a bort és elkezdjük összegyúrni a tésztát. Közben beletesszük a puha vajat és folytatjuk a gyúrást. Amikor a vaj eloszlott, akkor beleütjük a tojást is. Ha a tészta már összeállt, akkor lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és szép, simára kigyúrjuk. Letakarva, meleg helyen bő fél órát hagyjuk kelni.

Miután megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és megkenjük a tepertőkrém felével. Sózzuk, megborsozzuk, majd hajtogatjuk. Letakarva hagyjuk pihenni fél órát. Ismét kinyújtjuk, megkenjük a maradék tepertőkrémmel, sózzuk, borsozzuk, hajtogatjuk és ismét pihentetjük.

A második pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe helyezzük. Tehetünk alá sütőpapírt, de enyhén lisztezhetjük, zsírozhatjuk is a tepsink alját. Felvert tojással megkenjük a tetejüket és 180 fokos sütőben kb.15 percig sütjük.

Vissza az oldal tetejére