Vaszilopita

Hozzávalók:

1 pohár tej

2 pohár cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 pohár puha vaj

4 kávéskanál sütőpor

3 pohár liszt

4 tojás

1 narancs és egy citrom reszelt héja vegyesen

1/2 pohár mandula hámozatlan és sótlan és dió darálva (mindkettő kicsit durvára daráljuk)

1 érme (pénzérme is lehet, de mindenképpen csomagoljuk be alufóliába)

ízlés szerint fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, csipet őrölt csillagánizs

 

A tojásokat szétválasztjuk. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, a tejet, narancs és citromhéjat majd a sütőporral elkevert lisztet, majd a mandula- és diódarát, végül a felvert tojásfehérjét. Belerejtjük az érmét.  Kerek formában kb. 24 cm-es, 180 fokon 50 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha nagyon sül és még a belseje nyers, letakarhatjuk egy darab zsírpapírral.

 

A Vaszilopita tradicionális görög újévi sütemény, csak erre az alkalomra sütik. Újévkor minden görög házban felvágják, ezzel megáldva a házat és szerencsét hozva az új évre. A vaszilopitának nagyon sok fajtája ismeretes, édes és sós változatot is sütnek erre az alkalomra.

 

A süteménybe belesütnek egy érmét, aki ezt az érmét a szeletében megtalálja az egész évben szerencsésnek mondhatja magát. A süteményen mindig szerepel valamilyen formában az új év számjegyekben vagy/és az újévi köszöntés: Καλη χρονια!, vagyis Jó évet!.

 

Kapcsolat

Tedd fel kérdésed a műsorral kapcsolatban, vagy kérdezz az elkészült ételekről a gasztroangyal@gasztroangyal.hu email címen vagy a facebook oldalon.

Gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz!

Mi történik mostanában velem? Hol forgatok éppen és mi lesz a következő téma? Megtudhatod, ha csatlakozol a Facebook oldalamhoz, hiszen ott olyan naprakész, belső információkat találsz, amit máshol nem. Egyenesen a forrástól...