Szalonnás pogácsa
Hozzávalók:
40 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
10 dkg sertészsír
1 tojás
10 dkg kockára vágott, füstölt szalonna
2 dl tejföl
Elkészítés
A lisztet a sütőporral és a csipet sóval összekeverjük, majd összemorzsoljuk a sertészsírral. (Óvatosan sózzunk, mert a füstölt szalonna is sós.) Ezután beleütjük a tojást, a kockára vágott szalonnát végül a tejfölt és összedolgozzuk a tésztát. Ha túl kemény lenne egy kevés tejjel lágyíthatjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és enyhén zsírozott lisztezett tepsibe tesszük és a tetejüket megkenjük felvert tojással. Azonnal tehetjük a sütőbe, amit nem kell előmelegíteni, hanem hidegen helyezzük bele a pogácsákat, és 180 fokon körülbelül 20 percig süssük, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.