Kecskesajttal töltött kalács

2015. május 22.

Kecskesajttal töltött kalács

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
1-1,2 dkg élesztő
1 kk. só
csipet cukor
5 dkg vaj
kb. 1-1,5 dl tej, amennyit a tészta felvesz
1 tojás

A töltelékhez:

10 dkg brindza (kecske)
10 dkg krémsajt (kecske)
10 dkg érett, kemény kecskesajt

Zöldfűszerek:

rozmaring
kakukkfű
lestyán
tárkony (kevés)
A kenéshez 1 tojás

 

Elkészítés

Először egy deci langyos tejben a csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a tojást és a puha vajat, majd tésztát dagasztunk. Ha a liszt felveszi, akkor egy kevés tejet adhatunk még hozzá. Ez a tészta kicsit keményebb állagú, nem olyan lágy, mint általában a kalácstészták. Akkor jó, ha inkább kenyértészta sűrűségű. Amikor a tészta felülete szép sima és elválik a kéztől, akkor lisztezett deszkára borítjuk, jó vékonyra és téglalap alakúra nyújtjuk.

Szemmértékre, hosszában nagyjából három egyenlő részre osztjuk. A középső sávba fogjuk halmozni majd a tölteléket. A két szélső oldalát a tésztának pizza vágóval vagy jó éles késsel, 2 ujjnyi vastagon, ferdén bemetszünk a középső tésztasávig, ahová a tölteléket rakjuk majd. Arra figyeljünk, hogy mindkét oldalon azonos számú és szimmetrikus bemetszések legyenek.

A brindzát összekeverjük a krémsajttal, az aprított zöldfűszerekkel és a kockákra vágott kemény sajttal. (Tetszőlegesen ízesíthetjük fűszernövényekkel a sajtos tölteléket, nemcsak a hozzávalóknál megadott fűszereket lehet használni.) A tölteléket, a tészta közepén meghagyott sávba, egyenletesen ráhalmozzuk.

A tészta két végét felhajtjuk, majd a bevágott szélső részeket jobbról-balról felváltva, mindig egyesével haladva, keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket így fedjük be. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30-40 percig pihentetjük. Ezután megkenjük a tetejét a felvert tojással, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vissza az oldal tetejére