Főtt perec

2016. október 13.

Hozzávalók:

8 db tojás
4 evőkanál olvasztott sertészsír
20 dkg cukor
3 dkg élesztő
2 dl tej
liszt, amennyit a tojás felvesz
só.

2 tojásonként 1 evőkanál olvasztott zsírt 20 dkg cukorral, habverővel felverünk. Addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, és kevés liszttel kovászt készítünk. Sót adunk a cukros tojáshoz és annyi lisztet, hogy a levestésztánál lágyabb legyen. Hólyagosra dagasztjuk, majd három gombócra osztjuk. A gombócokból darabokat szaggatunk, megsodorjuk, majd pereccé formázzuk.

Egy nagy lábasban vizet forralunk, az aljára egész szemes kukoricát teszünk, hogy a perec le ne ragadjon. A pereceket 3-4 percig lobogó vízbe tesszük, és addig főzzük, míg fel nem jön a tetejére, közben megforgatjuk. Kb. 5-6 percig főzzük. Szűrőtálba kiszedjük, és a következő adag perecet tesszük a vízbe. Alacsony oldalú vesszőkosárra tesszük, letakarjuk addig, amíg megszárad. Ezután egy éjszakát a hűtőben pihentetjük, reggel pedig kemecében vagy forró sütőben pirosra sütjük. Akkor van készen, ha szépen feldagad.

(Dani Lajosné gyűjtése nyomán)

Vissza az oldal tetejére