Hazepeper

Hozzávalók:

1 vadnyúl, darabolva.

3 dl húsleves marhából

200 gram szeletelt gomba

80 gram (mangalica) szalonna

25 gr vaj

kevéske olíva olaj

3-4 szelet holland 'ontbijtkoek' (ánizsos, fahéjas, fűszeres kenyér)

50 gr jó minúségű étcsokoládé   

tengeri só, friss bors


A páchoz:

fél liter száraz vörös bor

fél dl balsamico vagy vörösborecet

15 szem bors 

4 babérlevél

2 db szegfűszeg

5 db összetört borókabogyó

1 kis darab fahéjrúd

fél poréhagyma, szeletelve

1 db lilahagyma, szeletelve

1 db répa, szeletelve

3-4 gerez fokhagyma, összetörve a héjában



A darabolt nyúlhúst 24 órát hagyjuk állni a pácban. Közben néhányszor átkeverjük.

Amikor kivesszük a húst a pácból, papírral szárazra töröljük. Sóval és fríssen tört borssal fűszerezzük. A páclét leszűrjük, a öldségeket félretesszük, és a lét is meghagyjuk.

A vajat egy serpenyőben felolvastjuk, hozzáteszsük az olíva olajat, és megpirítjuk a nyúl húsát minden oldalon. Aztán kivesszük, és a serpenyőben pár percig pirtjuk a zöldséget a maradék vajas olajban. Ezután visszatesszük a húst, és a pálclevet meg a húslevest hozzáöntjük. Lefedjük az edényt, és a legkisebb lángon hagyjuk főni 2 órá át.

Ha a hús már elválik a csonttól, kivesszük a húst, és szűrőn átöntjük a főzőlevet. (a maradék zöldséget lehet még használni például egy levesben, de már nem a hazepeperben).

A kis kockára vágott szalonnát serpenyőben kisűtjük, aztán hozzáadjuk a szeletelt gombát, majd sütjük pár percet. Közben felforraljuk a főzőlevet, hozzátesszük a morzsolt holland ontbijtkoek-ot, és addig keverjük, míg szép, sűrű szósz lesz belőle. A gombát is hozzáadjuk.

A húst a szósszal meglocsolva tálaljuk.

Köretként adjunk hozzá krumplipürét vagy krokettet, meg wokban nagy lángon, röviden sütött vöröskáposztát, friss gyömbérrel, szegfűszeggel, friss vörösborssal, (saját) kandírozott bió narancshéjjal és vékonyra szeletelt száritott fűgével.    

Kapcsolat

Tedd fel kérdésed a műsorral kapcsolatban, vagy kérdezz az elkészült ételekről a gasztroangyal@gasztroangyal.hu email címen vagy a facebook oldalon.

Gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz!

Mi történik mostanában velem? Hol forgatok éppen és mi lesz a következő téma? Megtudhatod, ha csatlakozol a Facebook oldalamhoz, hiszen ott olyan naprakész, belső információkat találsz, amit máshol nem. Egyenesen a forrástól...