Marcsi válaszol

Tedd fel bátran kérdéseidet!

Tedd fel kérdésed a műsorral kapcsolatban, vagy kérdezz az elkészült ételekről, vagy olvasgasd kedvedre az eddig feltett kérdéseket és válaszokat, hiszen nagyon igaz, hogy sokat tanulhatunk mások kérdéseiből is. Garantáljuk, hogy Marcsi minden kérdésedre válaszol.

Marcsi válaszáról a rendszerünk értesítést küld Neked. Mehet

Korábbi kérdések

Győry Éva kérdezi: Kedves Marcsi! Nagyon örülök a könyv megjelenésésnek! Érdeklődni szeretnék, ha ezen az oldalon rendelem meg a könyvet, van esetleg lehetőség arra, hogy dedikálja nekem? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Győry Éva
Marcsi válaszol:

Kedves Éva!

Sajnos nincs arra lehetőség, hogy dedikálva küldjük a könyvet, mert a nyomdában már rögtön fóliázni fogják. Szervezünk majd találkozókat, ahol természetesen dedikálni fogok!

Marcsi

Cs. Bea kérdezi: Kedves Marcsi! Egy furcsa kérdésem van. A Moldovában forgatott megható adás kapcsán amin sokan Önnel együtt sírtunk merűlt fel a kérdés. Miért szólnak meg tévénézők műsorvezetőket akik egy-egy műsor kapcsán meghatódnak??? Önök is emberek érzésekkel ez miért baj? További sok sikert kívánok! Bea
Marcsi válaszol:

Kedves Bea!

Nem vagyunk egyformák. Vannak, akik felvállalják, kimutatják az érzelmeiket és vannak akik nem. A két tábor sosem fog egy hajóban evezni és mindig lesznek, akik innen oda,  onnan pedig ide mutogatnak majd. Számomra az a legfontosabb, hogy akik látták, tudják és átélik a csángó magyarok küzdelmes életét. Minden tiszteletem és elismerésem az övék!

Marcsi

Böröcz Eszter kérdezi: Kedves Marcsi!Azzal a kérdéssel fordulok hozzád ,hogy a csicsókát mire lehet felhasználni már mint ételként! Köszönettel:Böröcz Eszter
Marcsi válaszol:

Kedves Eszter!

A csicsókának intenzívebb az íze, de ha szeretitek, akkor helyettesíthetitek vele a burgonyát, például a rakott krumliban. Nagyon finom krémleves is készíthető belőle, sőt vékonyan felkarikázva, kisütve köretnek, vagy chipsznek is kitűnő. Arról nem beszélve, hogy mennyivel egészségesebb! Próbáljátok ki, mert azt a ti ízvilágotok dönti majd el, hogy milyen ételekben tetszik a legjobban az íze.

Marcsi

Jalsovszky Tibor Marcelháza FELVIDÉK kérdezi: Kedves Marcsi Én a FELVIDÉKI MARCELHÁZÁRÓL ( Marcelová ) írok és csak gratulálni szeretnék a sok jó műsorhoz ,amikor tudom csak megnézem és nagyon sokat tanulok is belőle, de ha lehetne egy kérésem ,hogy a FELVIDÉKRŐL is szívessen néznék jó műsorokat . Üdvözlettel Tibor
Marcsi válaszol:

Kedves Tibor!

Nagyon köszönöm! Hosszabb távú terveink között szerepel, hogy szeretnénk Felvidéken ismét készíteni egy-két adást, de még konkretizálni kell sok mindent. Valószínű, hogy erre már csak jövőre tudunk sort keríteni.

Marcsi

Lantos Lászlóné kérdezi: Kedves Borbás Marcsi! Novemberi műsorában láttam a párolt zöldségekkel töltött céklalevél elkészítését. A receptjét nem találtam, ezért kérem küldje el nekem. Köszönettel és műsorához további sok sikert kívánva: Lantos Lászlóné Hajnalka
Marcsi válaszol:

Kedves Hajnalka!

A kásás galuska, vagy más néven töltike receptjét, a Főételek menüben található, ezen a linken:  http://www.gasztroangyal.hu/receptek/foetelek/kasas-galuska-vagy-toltike/.

Marcsi

Tatár Éva kérdezi: Kedves MArcsi! Érdeklődöm,hogy a hamarosan megjelenő könyvet lehet-e dedikálva kérni?(KArácsonyra szeretném!)Üdvözlettel:ÉVa
Marcsi válaszol:

Kedves Éva!

A gyártási folyamatok miatt, sajnos nem tudjuk dedikálva küldeni a könyvet, mert a nyomtatás után már rögtön fóliázva lesz. Decemberben azonban több alkalommal szervezünk találkozókat, ahol dedikálom majd a könyvem. A pontos helyszíneket és időpontokat a Facebook-on és itt a honlapon is közzétesszük.

Marcsi

Gyula kérdezi: Kedves Marcsi! November 16-án, egy késő esti műsorban, - ahol éppen a savanyú levest készítették- volt egy másik jelenet, mikor egy fiatal lány készítettek fel az esküvőjére. A felkészítő hölgy , mintegy mellesleg elénekelt egy dalt, amitől az asztalnál ülők mindegyike elsírta magát, és nem csak ők! Ezt a részt lehetne itt, vagy más fórumon látni?
Marcsi válaszol:

Kedves Gyula!

A múlt szombati adásunkat, a www.mtv.hu weboldalon, a Médiatár/Gasztroangyal lehet ismét megtekinteni. Az MTVA által működtetett oldalon 60 napig van lehetőség megnézni a már bemutatott adásainkat. A dal valóban gyönyörű volt, nemcsak az Önök szemébe csalt könnyeket!

Marcsi

Mészáros Julianna kérdezi: Jó lenne,egy rendszeres OKTATÓ TV- műsor -egyszerű magyar ételek elkészítése,fogások, kivitelezés..... az alapoktól-kivitelezése ! Szeretem aműsorát, mert alázattal dolgozik,és természetesen. Gratulálok ! Mészáros Julianna
Marcsi válaszol:

Kedves Julianna!

Köszönöm szépen! Igyekszünk a további műsorainkban is minél több, hazai ételt bemutatni, ami ízletes, egyszerű és könnyen elkészíthető. Az oktatófilmmel kapcsolatos javaslatát egyeztetjük még a kollégáimmal, köszönjük az ötletet!

Marcsi

Czakóné Repkó Katalin kérdezi: Kedves Marcsi! Szeretnék kecsegét beszerezni. Lelőhely iránt érdeklődöm, lehetőleg frisset. Köszönettel czakokati
Marcsi válaszol:

Kedves Kati!

A Hegyvidék Bevásárlóközpontban működik a Vörös Homár Halkereskedés (www.voroshomar.hu), náluk lehet rendelni kecsegét, illetve a Budaörsi Halpiacot tudom még ajánlani, előzetesen érdemes náluk érdeklődni: https://hu-hu.facebook.com/Halpiac.

Marcsi

Ili kérdezi: Kedves Marcsi! A legutóbbi két adás olyan értékeket közvetített, amelyeket mindenkinek látnia kell(ene)! Köszönöm a munkád, munkátokat, hogy eljuttattatok ezek közé a MAGYAR emberek közé, akik magyarabbak bármely országhatáron belül élőtől. Kérlek, tegyétek közzé az utolsó két adást, hogy láthassuk, terjeszthessük! Ili
Marcsi válaszol:

Kedves Ili!

A moldvai csángó magyarok életét, szokásait bemutató két adásunk az MTV honlapján a Médiatárban megtekinthető, november 9-i és november 15-i dátum alatt. A műsor az MTVA  tulajdona, ezért az ismétlésekről, és az interneten történő publikálásról ők döntenek. A fenti elérhetőségen 60 napig lehet megnézni az adásokat, bízom benne, hogy addig is többekhez eljut majd!

Marcsi

tasnadi györgyne kérdezi: én is nagyon szeretek fözni most már sütni is de áruld el hogy tudsz mindig ilyen jokedvu lenni?
Marcsi válaszol:

Kedves Csöpi!

Azt hiszem egyrészt azért, mert nagyon szeretem a munkámat. Másrészt pedig, nagyszerű kollégákkal dolgozom együtt és a forgatásaink alkalmával nemcsak a csodálatos hazánkban gyönyörködhetünk, hanem igazán nagyszerű, kedves és igaz emberekkel találkozhatok, beszélhetek. Azt szinte el sem tudom mondani, hogy egy-egy felvétel alkalmával mennyire örülnek nekünk a vendéglátóink és milyen lelkesedéssel fogadnak! Úgy gondolom, hogy a műsorainkból is látszik.

Marcsi

Kui Orsolya kérdezi: Tisztelt Marcsi! Érdeklődnénk, hogy mikor járna esetleg Kisújszállás környékén, mert szeretnénk vendégül látni egy hamisítatlan kisújszállási vendégségre. A Kui család már az 1700-as években történt népszámláláson számba lett véve Kisújszállás városában, állattenyésztő gazdákként, és a mai napig állattenyésztéssel is foglalkozunk. Egy utcában, két portán tartunk disznókat, mindenféle szárnyast, van 12 kaptár méhünk, saját barack és szilvapálinkánk, sőt nagypapám köti a város legerősebb és legjobb seprűit a saját maga által épített seprűkötő gépen. Régebben volt tehenünk is, de most nincs. Időnként tartunk kecskét, birkát. Édesanyám specialitása a kecskepörkölt, birkapörkölt, kakaspörkölt, töltött káposzta, disznótoros (ha jönne a téli időszakban, akkor vágnánk saját disznót), mindenféle leves, rengeteg helyi sütemény, sültek. Mivel édesapám a földeken dolgozik, a TSZ-ben arat, ezért a lisztünk, kukoricánk is a génmódosítás-mentes kisújszállási TSZ földekről származik, ezt adjuk a haszonállatainknak is takarmányként. Saját darálónk van, amit szintén saját magunk építettünk. Ha erre járna Marcsi, szívesen látjuk, és a legfiatalabb családtag vagyok, 25 éves, Kui Orsolya. Üdvözlettel: Orsi
Marcsi válaszol:

Kedves Orsi!

Először is szeretnék gratulálni a szép, családi gazdaságotokhoz! Minden elismerésem, hogy már több generáción át művelitek, amit elődeitek századokkal ezelőtt elkezdtek. Mindig felderülök, amikor ezt hallom, hiszen nagyon kevesen mondhatják el ugyanezt magukról! Attól nincs is szebb, nemesebb, amikor a hagyományokat, a tudást az idősebb generáció adja tovább a fiataloknak! A meghívást nagyon szépen köszönjük, egyelőre még nem tudok biztosat ígérni, mert már több hétre előre leszervezett forgatásaink vannak. Remélem hozzátok is sikerül eljutnunk egyszer!

Marcsi

 

Diós Tamás kérdezi: Kedves Marcsi, érdeklődnék, hogy az okt. 9-i adásban bemutatott Bene Tamás cseresznyepálinkája vagy maga az őstermelő hogyan lenne elérhető. Válaszának nagyon örülnék! Üdvözlettel: Diós Tamás
Marcsi válaszol:

Kedves Tamás!

Bene Tamás által készített pálinka nincsen kereskedelmi forgalomban, ezért sajnos nem tud belőle egyelőre vásárolni. Bízunk benne, hogy meg fog tudni jelenni a piacon, akkor mindenképpen a honlapunkra ki fogjuk tenni az elérhetőségeit is!

Marcsi

Anett kérdezi: Kedves Marcsi! Érdeklődnék,hogy mikor fog megjelenni az új könyve? Válaszát előre is köszönöm! Üdv! Anett.
Marcsi válaszol:

Kedves Anett!

December 5-én jelenik meg "A sűrűje" címmel az új könyvem, melyet már a hét közepétől itt a honlapunkon, előzetesen meg lehet rendelni.

Marcsi

Varga Zsuzsanna kérdezi: Szia Marcsi ! hogyan mondják Moldvában a pirított csiga tésztát ? Köszönettel VZS
Marcsi válaszol:

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen nevezik a moldvaiak a csigatésztát, úgy mondják: bordán sirített laska. A receptjét a honlapra is feltettük: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/levesek/komenymagos-leves-bordan-siritett-laskaval-tesztaval/.

Marcsi

Korsósné Anna kérdezi: Üdvözlet Kedves Marcsi! Nagyon szeretem a műsorod, használom a recepteket amit közzéteszel. Nagyon várom mindig az új adást! Többször is megnézem és mutatom a barátnőmnek is! A mi családunk nagy rajongód! Kerestem az örömkalács receptet de nem találtam. Keresem azt az adásodat amiben egy néni a kertet mutatja és közben beszél a fűszerek áldásos hatásáról. Nagyon érdekelne mert tavasszal én is szeretnék gyógykertet létrehozni. Nagyon szépen köszönöm! Kívánok a továbbiakban jó egészséget és sikereket! Szeretettel: Anna
Marcsi válaszol:

Kedves Anna!

Az örömkalács receptjét, a Sütés menüben tettük közzé, az alábbi linken megtalálod: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/oromkalacs/. A ráckevei csónakos piacról készült adásunkban, Magyar Lilla gyógynövénykertjében gyönyörködhettünk. Őt a Csapody Vera Növénybarát Körön keresztül tudod elérni. A honlapjuk címe: www.csapodykor.egzotaklub.hu, e-mail: csapodykor@freemail.hu. Remélem szép lesz a kerted!

Marcsi

Melinda kérdezi: Kedves Marcsi, Az lenne a kérdésem, hogy a honlapon található házi májkrém - hűtőben tárolva - meddig áll el? Köszönöm!
Marcsi válaszol:

Kedves Melinda!

Egy hétig hűtőben eltartható a májkrém. Azonban 1 héten belül célszerű elfogyasztani, vagy kevesebb mennyiséget érdemes egyszerre készíteni.

Marcsi

károlyi istván kérdezi: üdvözlöm Hölgyem! nagyon leköt a müsora , egyszer láttam a dio lekvárt hogy készitik ,legyen szives videot küldeni róla ,köszönöm!
Marcsi válaszol:

Kedves István!

A zöld dió lekvár receptjét, itt a honlapon is közzé tettük, ezen a linken megtalálható: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/marcsi-expressz/zold-dio-lekvar/. Azt az adásunkat, amelyikben Wirth Gyulával készítettük a lekvárt,  a www.mtv.hu weboldalon, a Médiatárban tudja visszanézni. A 2014. október 24-i adást kell megnyitnia.

Marcsi

Dekleva Jenőné kérdezi: Kedves Marcsi! szeretnék elkésziteni egy gombakrémlevest amit még soha nem csináltam. Az ismerősöm azt mondja, hogy mellé adnak piritosón tálalt libamájat. Hogyan készitsem el,? Köszönöm előre is a válaszodat. Tisztelettel, Dné.Erzsébet
Marcsi válaszol:

Kedves Erzsébet!

Gombakrémlevest a következőképpen lehet elkészíteni. Hozzávalók: ½ kg gomba (a legfinomabb vegyes erdei gombából készítve), 1 fej vöröshagyma, 1-1,5 liter zöldség alaplé vagy víz, ízlés szerint tejszín (2dl), só, bors, petrezselyem zöld, liszt. A hagymát apróra vágjuk és kevés zsiradékon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt gombát. Együtt pirítjuk, amikor a gomba egy kis levet enged, felöntjük az alaplével, vagy vízzel. Sóval, borssal ízesítjük és puhára főzzük. Amikor elkészült összeturmixoljuk. A tejszínt 1-2 evőkanál liszttel csomómentesre keverjük és folyamatos keverés mellett, a leveshez csorgatjuk, majd egyet forralunk rajta és már le is zárhatjuk alatta a lángot. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyem zölddel és kínálhatjuk fokhagymás, pirított kenyérkockákkal is.

Marcsi  

 

stokker gabi kérdezi: Szia! Marcsi Nagyon szeretjük a müsoraidat,Az uj könyved a sürüje mikor jelenik meg.Szeretnék rendelni.Köszönöm!
Marcsi válaszol:

Kedves Gabi!

Az előzetes tervek szerint, a könyvem december 5-én fog megjelenni.  A hét közepétől, itt a honlapon már lehet előrendelni.

Marcsi

Karola kérdezi: Kedves Marcsi! A szombati adásban (nov. 8.) anyukám látta a pusztakalács receptjét, és megkért, hogy nyomtassam ki neki, de sajnos nem találom itt az oldalon. Marika néni készítette, virágos kendőben, és kerek formájú kalácsot sütött. Lennél kedves megosztani velem a receptet? Vagy a linkjét elküldeni? Nagyon köszönöm a segítségedet! Munkádhoz nagyon sok sikert kívánok! Szeretettel: Karola
Marcsi válaszol:

Kedves Karola!

A receptet örömkalács néven tettük közzé, a Sütés menüben és honlapunk címoldalán is megtalálható. Itt a linkje is:  http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/oromkalacs/.

Marcsi

KINCSESNÉ PAPP KATALIN kérdezi: Kedves Marcsi! Volna egy nagy kérésem Hozzád!Magyarországon hol lehet kapni magyar szárazbatot,nem kínait és nem kanadait.Egyszerűen nem értem ezt a világot. Köszönettel:Papp Kati
Marcsi válaszol:

Kedves Kati!

Sajnos egyre több olyan zöldség és gyümölcs kerül a hazai boltokba - természetesen tisztelet a kivételnek- , amelyek hazai termőföldet egyáltalán nem láttak. Megértem a felháborodásod, mert számomra is abszurd,  hogy hazai, minőségi "alapanyagokért" szaladgálni kelljen! Azt tudom tanácsolni, hogy nagyobb piacokon, ha nincs őstermelői piac a környékeden, keress olyan termelőt, aki megbízható és jól ismeri a babfajtákat is. Egy-két kérdésedre adott válasza alapján látni fogod, hogy valóban ért-e hozzá, vagy csak általánosságokat mond.  Ha korrekt információkat kapsz tőle, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ő áruja a saját földjében termett! A Magyar Családellátót is jó szívvel ajánlom, mert ők hazai kistermelőkkel állnak kapcsolatban, szerintem tudnak hazai, fejtett babot is beszerezni, és eljuttatni a számodra. (www.csaladellato.hu) Ha van lehetőséged magad ültetni, akkor a tápiószelei Növényi Diverzitás Központtól tudsz igazi, hazai vetőmagot igényelni. Elérhetőséget a honlapjukon találsz: www.rcat.hu.

Marcsi

Kiss Anna kérdezi: Kedves Marcsi! A korábbi adások valamelyikében Tokaj és Eger környéke volt műsoron. Akkor volt szó a több száz éves szőlőültetvényről. Erről szeretnék többet megtudni. elsősorban azt, hogy pontosan hol van ez az ültetvény, milyen szőlőfajtáról van szó stb.? További sok sikert a műsorhoz és kívánom, hogy még több száz adás kerüljön ki az Ön és szerkesztőtársai kezei közül! Köszönettel és üdvözlettel:Anna
Marcsi válaszol:

Kedves Anna!

A Tokajban forgatott adásunk pont a 100. volt, melyben neves borászoknál vendégeskedtünk. Ezt a műsorunkat még tavasszal készítettük. Ami a műsorban biztosan elhangzott, hogy a Szepsy, illetve az Oremus pincészetek már több száz éves pincerendszerben érlelik, őrzik boraikat, illetve a Szepsy család már több, mint 100 éve borászattal foglalkozik. Elérhetőséget hozzájuk itt a honlapon a Bor&Gasztro menüpontban, a Pincék rovatban található.

Marcsi

Dr. Besir Anna kérdezi: Kedves Marcsi! Láttam a csángókról szóló filmed. Néprajzosként is nagyra értékelem a munkád. Én is egy dél-alföldi faluból (Katymárról) származom, ennek a szubkultúrának a kutatását végeztem. A családomnak több tagja glutén-és laktózérzékeny. Keresem a megoldásokat, pl. a régi népi ételekkel. A kukoricás kalács, ill. kenyér és egyéb csángó ételek receptjét szeretném elkérni, hogy segítsem a lányom egészséges étkezését. Ráadásul vegetariánus is , hogy még" könnyebb" legyen a dolga, a dolgunk. Köszönettel venném a segítséged: További sikeres munkát és lelkesedést kívánok: Anna
Marcsi válaszol:

Kedves Anna!

A honlapunk címoldalán megtalálható az összes recept, amit a legutóbbi adásunkban készítettünk, ide másolom a linkeket is, úgy könnyebben megtalálod: pitán: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/sutes/pitan/, cibere leves: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/levesek/cibere-leves/, a többi étel liszttel készült, ami nektek nem megfelelő. A honlapunkon több recept is szerepel, mert az előző évadban volt egy műsorunk a gluténmentes táplálkozásról. A következő ételeket ajánlom még: gluténmentes palacsinta, almás csicsóka saláta cukkini tempurával, kókuszkrémes vöröslencse leves, köles túrógombóc, bundázott padlizsán barnarizzsel és narancsos almacsatnival. Jó étvágyat!

Marcsi

Csonka Gyöngyi kérdezi: Szeretném ha a nagy mennyiségű receptek (pl. kalács 5 kg liszt) kisebb arányban is megtalálhatók lennének. Köszönöm!
Marcsi válaszol:

Kedves Gyöngyi!

Az örömkalács, melyet a Moldvában készült adásunkban mutattunk be, különlegesége, hogy egy igen szép méretű kalács. Ezt otthon valóban nem könnyű elkészíteni, ugyanakkor a receptje ugyanaz, mint a legtöbb kalácstéztának, ezért el lehet készíteni kisebb mennyiségből is, csak a hozzávalókat kell arányosan csökkenteni. 1 kg lisztből, ha készíted, akkor 5 dkg élesztő, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2-4 evőkanál cukor /ízlés szerint/, 5-6-dl tej, amennyit a tészta felvesz, és kb 1 dl olaj szükéges.

Marcsi     

Lukács Monika kérdezi: Kedves Marcsi! A pityókás batyu elkészítését láttam a szombati adásban, de arra nem emlékszem, hogy használt-e valamiféle zsiradékot a kelt tésztához, illetve úgy emlékszem, hogy valami borzasztóan sok cukrot tett hozzá, itt a receptben pedig csak 1 kávéskanállal mondja. Mi az igazság ezzel a két dologgal kapcsolatban? Gyönyörű volt a moldvai adás, teljesen a hatása alá kerültem ezeknek a csodálatos magyar embereknek. Köszönet, hogy ilyen műsorok készülnek, tényleg fantasztikus. Tisztelettel, Lukács Monika
Marcsi válaszol:

Kedves Mónika!

Az adásban a pityókás béles tésztájának elkészítését külön nem mutattuk be, de a receptben természetesen úgy szerepel, ahogyan az készült. Annamária említette is, hogy ez valójában nem egy kalács, hanem egy kenyértészta, ott zsiradék nélkül készítik. Valószínű, hogy a töltelék, azaz a burgonya cukrozására emlékszeik, mert abban valóban több cukor került. A pitán tésztáját is megcukroztuk, ez volt az a másik étel, aminek a elkészítését az adásban látta, mely párhuzamosan készült a bélessel.

Marcsi

NAGYOBB ANNAMÁRIA kérdezi: KEDVES MARCSI IMÁDOM A MŰSORODAT, MINDIG MEGNÉZEM HA TEHETEM, ÉN EGY SZÉKELY LÁNY VAGYOK , MOST MÁR TÍZ ÉVE ÉLEK MAGYARORSZÁGON, IMÁDOK SÜTNI, FŐZNI. MOST VASÁRNAP LÁTTAM AZ ÖRÖMKALÁCS SÜTÉSÉT AMIT MEGÍGÉRTEM A PÁROMNAK HOGY MEGCSINÁLOM, CSAK AZ AZ EGY PROBLÉMÁM VAN, HOGY 5 KG LISZTBŐL VAN A RECEPT AMI NEKÜNK TÚL SOK. NEM TUDNÁL ESETLEG SEGÍTENI NEKEM ABBAN HOGY KB 2 KG LISZTBŐL HA CSINÁLNÁM VAGY EGY KICSIT KEVESEBBŐL AKKOR MIBŐL MENNYI HOZZÁVALÓ KELL.ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. ÜDV. ANNAMARI.
Marcsi válaszol:

Kedves Annamária!

Természetesen lehet kisebb kalácsot is sütni, csak annak megfelelően kell a hozzávalók mennyiségét csökkenteni. 1 kg liszthez, 5 dkg élesztő, 5-6 dl lanygos tej, amennyit a tészta felvesz és 2-3 db tojás szükséges. Cukor ízlés szerint: 2-4 evőkanál általában elegendő, 5 dkg puha vaj és ha a tészta már összeállt, akkor 1 dl olajat érdmes még adagolva beledagaztani, hogy foszlós legyen a kalács.  Ha a kalácsot koszorú formára szeretnéd sütni, mint az adásban, megsütheted kuglóf sütőformában is. Akkor viszont elég fél kiló lisztből készíteni a tésztát.

Marcsi

Szőcs Anna kérdezi: Kedves Marcsi! A Csángó Bál szervezőjeként vendége voltam a MTV1. úgy nevezett királyi televíziójában. Egyetlen egyszer a TV szerepléseim közül, amikor a stúdióból nem jöttem ki keserű szájízzel és idegesen. Már akkor felfigyeltem, milyen felkészült és milyen nagy szakértelemmel és szeretettel kezeli a vendégeit (nem interjú alanyait). Nem téveszti össze a határon túli magyarokat románokkal, szlovákokkal, ukránokkal stb. mint szokták egyes kollégák a mai napig. Most csak a moldvai csángók körében készített műsoráról írnék egy pár szót. Műsor kezdetén már szólt a telefonom mindenhonnan kapcsoljam a tv-t mert megy riport a csángó magyarokról. Nem okozott csalódást, őszintén ilyen jó riport még nem készült ez idáig a csángó magyarokról, ilyen szépen még nem voltak bemutatva a csángó magyarok a magyarországi közvéleménynek, a magyar embereknek. Ha bár kevés de gratulálok, teljes elismerésem és nagyon KÖSZÖNÖM, hogy ilyen szépen bemutatta szülőföldemet, szülőfalumat Pusztinát és a többi falut. Nem tudom szokott-e készíteni DVD-t az műsorairól, de ha készül én szeretnék vásárolni a moldvai csángóknál készült anyagával, még egyszer gratulálok és köszönöm. Üdvözlettel Szőcs Anna
Marcsi válaszol:

Kedves Anna!

Köszönöm szépen az elismerést, úgy érzem, hogy köszönet illet mindenkit, aki segített és részt vállalt abban, hogy ez az adásunk elkészülhessen! Csodálatos emberek vártak, segítettek bennünket Lábnyikon és Magyarfaluban egyaránt, akik tényleg szívvel, lélekkel tettek meg mindent, hogy minél többet bemutathassunk az ott élők életéből! A Gasztroangyal sorozatból DVD-t az MTVA jelentet meg. Mivel ez a műsorunk csak most került bemutatásra, biztos, hogy szükség lesz egy kis időre, amíg adathordozón is megjelenésre kerül. A DVD-vel kapcsolatban az MTVA Közönségszolgálatánál tud informálódni: kozonsegszolgalat@mtva.hu.

Marcsi

Krisztina kérdezi: Kedves Marcsi! Le a kalappal az előtt a természetes viselkedés és kommunikáció előtt, ahogy kézbe veszel egy kapanyelet, felvered a tojást, vagy a tésztát dagasztod, miután üdvözölted a vendéglátót. A Gasztroangyal minden adását megnézem a neten, amikor nekem a legkényelmesebb, hogy teljesen átadhassam magam a pihentető élménynek. A november 8-i adás mélyen megrendített és felemelt. Róma nem tudja, micsoda páratlan hívei vannak a világban. Nekem is kijöttek a könnyeim, Marcsikám; áldjon meg Téged is a Jóisten érte. Krisztina
Marcsi válaszol:

Kedves Krisztina!

Nagyon szépen köszönöm!

Marcsi

Major Bálint kérdezi: nincs nekünk kérdésünk,csak szeretetteljes üdvözletünk és gratulációnk marcsinak a sok kedves élményt adó músorért és hogy legyen még sok kedve ereje és a kedves humora a sok-sok további músor elkészitésére Üdvözlettel: a Major család
Marcsi válaszol:

Kedves Major Család!

Köszönöm szépen!

Marcsi

kissné lívia kérdezi: Kedves Marcsi! Köszönetet szeretnék mondani a november 8-án sugárzott Gasztroangyal c.műsorért. Könnyes szemmel néztem végig a műsort,mert nagyon megható,hogy milyen tiszta érzésű igazi- a szó legszorosabb értelmében- igazi magyarok vannak még ,tőlünk kissé távolabb. Megdöbbentett az,hogy milyen körülmények között tanulnak a gyermekek és,hogy nincs pénz az iskola felépítésére.Talán van valaki aki tudna adni egy kis anyagi támogatást,hogy azok a gyerekek is olyan körülmények között tanulhassanak,mint az anyaországi gyerekek. Bárcsak minden tanár olyan lenne,mint az a két lelkes fiatal. Az az asszonykórus dal a végén egyszerűen csodálatos volt. Kedves Marcsi,csak így tovább és ne hagyjuk magukra a magyarokat.!!!! Üdvözlettel:Kissné Lívia
Marcsi válaszol:

Kedves Lívia!

Úgy legyen! Többen ajánlották már fel a segítségüket az iskloa befejezesével kapcsolatosan, bizakodom, hogy nem kell sok idő és megvalósul a helyi gyermekek és tanítók egyik álma!

Marcsi

Lasztóczi Emil kérdezi: Kedves Marcsi! Tegnapi napon leadott (11.08. Moldva) Magyarfaluban készült műsor kapcsán a következő kérdés merült fel többeközt a fejembe. Tudni lehet e, hogy a fiatal tanítóknak félig kész iskola befejezéséhez sikerült-e anyagi támogatást szerezniük? Egyebekben nagyon megható volt a műsor. Párommal hűséges nézője vagyunk. Minden jót! Emil
Marcsi válaszol:

Kedves Emil!

Tudomásom szerint, még mindig várják a támogatókat, támogatásokat Puskás Annamariék, hogy sikerüljön befejezniük az iskola építését.

Marcsi

Kecskeméthy Istvánné Klári kérdezi: Drága Kedves Marcsi! Elnézést kérek a kissé hosszabb levelemért, de rövidebben nem tudom megfogalmazni gondolataimat. Én egy 65 éves asszony vagyok, aki IMÁDJA a GASZTROANGYAL műsort. Kérdésem most nincs, csak hálás köszönetem. Férjem és én is itt születtünk Újpesten, 45 éve szeretetben élünk két gyermekünkkel, 2 unokánkkal és vejünkkel, mégis az IMÁDOTT GASZTROANGYAL részünkre legszebb és legmeghatobb adásai a határon túli magyarokról készült filmek. Elfogultak vagyunk, mert az én szüleim 1947-ben Erdélyből Gyergyószentmiklósról, férjem szülei pedig 1945-ben Felvidékről Tórnócról települtek át Újpestre. Másképpen érzünk irántuk, hiszen még sok élő rokonunk van odaát, fáj mikor negatív véleményeket hallunk róluk, mert akinek családfája határon belül található az nem igazán érzi át a kintrekettek fájdalmát és ragaszkodását magyarságához. Szinte minden adást megnézek és most az utolsó Csángókról szóló adás facsarta össze a legjobban a szívemet. Szeretném megkapni a pityókás béles receptjét,itt a portálon Pityókás batyu van irva, nem tudom a kettő ugyanaz e?NAGYON KÖSZÖNÖM A SZÉP TÁJAKAT, A HAGYOMÁNYÖRZŐ TÖRTÉNETEKET ÉS A FINOM KÜLÖNLEGES ÉS EGYUTTAL EGYSZERŰ RECEPTEKET, amiből már sokat kipróbáltam. ISTEN ÁLDJA MEG ÖNÖKET.
Marcsi válaszol:

Kedves Klári!

Igazán büszkék lehetnek az őseikre, a negatív véleményekkel pedig nem szabad foglalkozni, mert nagyrészük tudatlanságból fakad. Egész biztos vagyok benne, hogy ez változni fog! Egyrészt, mert a különböző információs csatornákon több hír található, másrészt egyre többen utaznak Erdélybe is. Bárkivel beszéltem, aki először találkozott ott élő magyarokkal, mindenki a legnagyobb elismeréssel vélekedett róluk. Sok szájból hallottam már, „Még visszamegyünk!” A pityókás béles receptjét ezen a linken találják meg: http://www.gasztroangyal.hu/pityokas-beles/.

Marcsi

Florovits Tibor kérdezi: A legutóbbi Csángóknál készült műsorból hol tudom megnézni vagy meghallgatni az imát vagy Himnuszt? Előre is köszönöm a választ.
Marcsi válaszol:

Kedves Tibor!

A moldvai adásunk szombaton bemutatott epizódja, a www.mtv.hu weboldalon, a Médiatárban, a Gasztroangyal műsorra kattintva megtekinthető. Az interneten is megtalálható a Csángó Himnusz, csak a keresőbe kell beírnia és a rendszer kiadja a fellelhetőségeket.

Marcsi

Barnabas Latky kérdezi: Kedves Marcsi Nagyon jol csinalod ezt a gasztroangyal tipusu musort hiszen ettol vagy ismert. Szerintem te ki tudnal lepni ebbol a korbol egy sokkal ertekesebb musorral ami neked fekszik tulajdonkeppen es sokkal ertekesebb a kis Magyar tarsadalom szamara falvak, kozsegek varosok vetelkedese reven bbemutatni a Magyar szokasok sokszinuseget Pl : a szuretrol Vagy a disznovagasrol,a karacsonyi szokasokrol vetelkedo szeruen politika nelkul es tovabbjutas reven valamelyik kozosseg jobban teljesit a csoportban tovabb jut hasonlo an mint a foci sorsolasok sok hires ember szulofalujat vagy ahol leelte az eletetmegismerhetnenk ugyanakkor megismerhetnenk peldamutato kozhasznu cselekedeteket pl ovoda epult tarsadalmi munkaban vagy idosek otthona ahonnan igen sok erteket lehetne megmenteni a multbol. A nezok volnanak a zsuri ki jut tovabb ez egy egy hetvegi egesz napos musor volna kulonbozo szekhelyekrol csa te fognad ossze az egesz musort a Budapesti kozpontbol szerintem Oriasi sikere lenne Te pedig igazan sokat tudnal adni ennek a szegeny Magyar Nepnek... Ne erts felre Jol csinalod amit csinalsz.....,de te sokkal tobbre lennel kepes. Erre igazan most nagy szuksege volna a Magyar nepnek osszefogni erot adni nekik... Tisztelettel Latky Barnabas
Marcsi válaszol:

Kedves Barnabás!

Nagyon szépen köszönöm az elismerést és ezt a műsorkoncepciót. Nagyon, nagyon sajnálom, hogy most nem tudok érdemben foglalkozni vele, mert nemcsak a Gasztroangyal, hanem az Ég, föld, férfi, nő produkció munkáiban is aktívan részt veszek. Ezért nem tudok most új témákkal, új műsorokkal foglalkozni, hiszen minden időmet igénybe veszi a két produkció. Ha bármi változna a jövőben és adódik rá lehetőség, elképzelhető, hogy érdemben egyeztetünk róla!

Marcsi

Màrta Gyöpös kérdezi: Kedves Marcsi,a kovàsz kèszitèssel probàlkozom,csak azt nem tudom,menyi kovàsz szüksèges a kenyèr sütèshez. Elöre is köszöm a vàlaszàt Tisztelettel Marta Gyöpös
Marcsi válaszol:

Kedves Márta!

Ha kovásszal készítünk kenyeret, akkor maximum 1/3-ad mennyiségű kovászt érdemes felhasználni. Általában 60 dkg liszthez, 15-20 dkg kovász szükséges.

Marcsi

 

Eta kérdezi: Drága Marcsi! Köszönet a mai adásért, könnyeket csaltál a szemünkbe. Imádtam a műsorod minden percét! Szegény, drága lelkek, bárcsak megsegitené őket valaki. Remélem összegyűlik a pénz az iskolára, szivből szorítok értük! Csodálatos adás volt! Erőt, egészséget kívánok, Eta
Marcsi válaszol:

Kedves Eta!

Úgy tudom, még valóban nem készült el az iskola, de az adás óta folyamatosan érkeznek a nézőinktől a levelek, amelyben segítséget és támogatást ajánlanak fel az iskolának. "Ahol a szükség, ott a segítség." - tartja a mondás, és is nagyon bizakodom, hogy ha nem is rögtön, de mielőbb be tudják majd fejezni építést és végre egy új, szép iskolában folytathatják a tanulást a magyarfalui gyerekek!

Marcsi

Kovács Ica kérdezi: Kedves Marcsi! Ne haragudj hogy ijen későn írok Neked, de a férjem csak most feküdt le és most fértemide a számítógéphez. Imádom a műsoraidat! A mai, ez a Moldvai gyönyörúű volt!! bevallom megríkatott. Édesanyám, nyugodjék békében onnan származik, Gyermekkoromban jártunk arra sokat és most megrohantak az emlékek. Imádtam a műsorod minden percét!!! Azok a helyek,vidékek, emberek,színek! Szinte éreztem az ottani illatokat. Kérlek ne nevess ki érte. A néoviselet, a sári kendő.....és mikor énekelték azt a dalt! ohh, de csodálatos volt! Köszönöm neked ,hogy elhoztad nekünk !!!! Remélem még sokáig élvezhetem a műsoraidat! Kovácsné Ica
Marcsi válaszol:

Kedves Ica!

Bízom benne, hogy most szombaton bemutatásra kerülő adásunk is, melyben folytatjuk utunkat Moldvában, legalább ennyire tetszeni fog!

Marcsi

Varga Henriett kérdezi: Kedves Marcsi! A Csángó adás nagyon megható volt,mennyire magyarok akarnak lenni...! Sok gyereknek érdemes lenne megnézni a műsort, látnák, hogy nemcsak attól boldog egy gyerek, ha mindenféle kütyüt megkap. Én is elérzékenyültem, amikor az asszonyok énekelték a magyar dalt.Várom a következő adást és természetesen a könyvedet.Üdvözlettel:Heni Győrből
Marcsi válaszol:

Kedves Heni!

Valóban jó lenne, ha minél többen megismernék azt a szellemiséget, azt a páratlan lelki és hitbeli örökséget, amit a csángó magyarok ma is őriznek!

Marcsi

Zsu kérdezi: Kedves Marcsi! Nem találok szavakat a mai moldvai adásra!Katarzis, még mindig a hatása alatt vagyok!Ahogy ígérted, a beharangozóban, fantasztikus volt!Mennyi tiszta szívű ember, és milyen boldogok, pedig szegények, de lélekben sokkal gazdagabbak. Jó volt látni az összetartozást, az egymásba kapaszkodást.Biztos vagyok benne , hogy a Ti ottlétetek nagyon sokat jelentett nekik.... Számomra ez az adás sokkal többet jelent annál, hogy megismertem a vidéket, az ételeket...Hogyan tudnánk segíteni abban, hogy az a félbehagyott iskolát betudják fejezni?Szerintem sok nézőt foglalkoztat ez a gondolat. A képernyő előtt ülve könnyeztem.... Köszönöm! Üdv: Zsu
Marcsi válaszol:

Kedves Zsu!

Számunkra is példaértékű, ahogyan a csángó magyarok élnek! Annak ellenére, hogy nagyon sokat dolgoznak, és szinte a mindennapjaikért küzdenek, sokkal többre becsülnek mindent, mint nálunk sokan! Tudják becsülni a kevesebbet, a jót és még egy mosolyt is, amit kapnak!  Valóban szívszorító az a kitartás, az sok küzdelem, amit nap, mint nap vívnak. A különlegessége és a szépsége mellett, felkavaró élmény volt ez a forgatásunk.  

Kis türelmedet kérem, az iskolára rá kell kérdeznem!

Marcsi

Buzsáki József kérdezi: Kedves Marcsi! Én"csak"gratulálni szeretnék a nagyszerű műsorodhoz.Amit csinálsz az nagyszerű és értékes....gasztronómia,gyönyörű vidékek (sok helyen én is jártam ezek közül) jó emberek....így tovább.Köszönöm.
Marcsi válaszol:

Kedves József!

Én köszönöm!

Marcsi

Bene Erzsi kérdezi: A pityókás batyut holnap biztosan elkészítem, Kedves Marcsi köszönöm ezeket az élményeket ,amelyet a műsoraitok adnak. Jó látni olyan Őszinte embereket, mint a mai műsorban is. Nekem is van kötődésem, és emlékem is. Még egyszer Köszönöm!
Marcsi válaszol:

Kedves Erzsi!

Én is nagyon köszönöm soraidat!

Marcsi

Lehel Istvánné Zsuzsa kérdezi: Kedves Marcsi Nem kérdést írok hozzád csak elszeretném mondani nagyon tetszenek a műsoraid .Mindig nézem a férjemmel együtt.A mai műsorod különösen tetszett ahogy az egyszerű emberekkel tudsz beszélni az különösen tetszik.Szabolcsból kerültem Érdre és nagyon szeretem nézni amikor vidéki emberekkel találkozol.Feleleveníted nekem a gyerekkorom. Köszönöm neked.Jó egészséget kívánok és sok sikert a műsoraidhoz. Zsuzsa
Marcsi válaszol:

Kedves Zsuzsa!

Nagyon szépen köszönöm! Én is vidéken nőttem föl, Madarason nevelkedtem, a szüleim ma is ott élnek. Számomra felbecsülhetetlen érték, mindaz, amit otthon kaptam! A szüleim a mai napig kertet művelnek, állatot tartanak. Tudom mennyi munka, ugyanakkor mennyi öröm is. Szeretem a szülőföldem és szeretem a vidéket és az ott élő embereket is! Ezért is fontos számomra, hogy mindazokat az értékeket bemutathassam, amiben a nagyvárosokban, természetesen tisztelet a kivételnek, sosem részesülünk!

Marcsi

  

Kovács Józsefné kérdezi: Kedves Marcsi! Láttam az egyik adásban a Diós-meggyes batyut, amit holnapra szeretnék megcsinálni. Egy dologban bizonytalan vagyok: a kosárkákat ki kell kenni és lisztezni, mielőtt beleteszem a tésztát? Azért nem egyértelmű, mert a tésztát elég zsírosnak találom. Gyors válaszát előre is köszönöm üdvözlettel Kovács Józsefné/Éva
Marcsi válaszol:

Kedves Éva!

A tészta valóban elég zsirídékot tartalmaz, ezért nem sükséges külön kiolajozni, vagy kizsírozni a sütőformákat. Nem fog beleragadni, de arra mindenképpen ügyelni kell, hogy csak halványsárgára süljön a batyu!

Marcsi

Bokor László kérdezi: Kedves Marcsi! Egy multkoriban félig-meddig látott Gasztroangyalban készített leves receptjét kutatom, amelynek az egyszerúsége ragadott meg. Az összetevőit jegyeztem meg : Hasábra vágott sárgarépa és petrezselyem gyökér, a hölgy aki készatette gombát is tett bele, és a bó lébe nokedlit szaggatott. Abban a reményben írok, hogy megtudhatom a leves "elnevezését", illetve pontos receptjét. Üdvözlettel Bokorlaci Nyíregyháza ( a músorban már meglátogatott "Balázstanya" szomszédjából)
Marcsi válaszol:

Kedves Laci!

Egy kicsit közelebbit, ha tudna írni, hogy hol, kivel készült a leves, illetve mi volt a témája a műsornak. A leírás alapján nem biztos, hogy a Gasztroangyalba főztük meg ezt a levest. A meggyről készült adásunkban zöldséglevest készítettem, gomba és nokedli nélkül,  a gombáról készült műsorunkban pedig gombalevest. A receptek itt a honlapon is megtalálhatók: http://www.gasztroangyal.hu/receptek/levesek/gombaleves/, http://www.gasztroangyal.hu/receptek/levesek/zoldsegleves/.

Marcsi

 

Edina kérdezi: Kedves Marcsi! Érdeklődni szeretnék, hogy a Magyarfaluban készült műsort már leadta a tv? Megadod az online elérhetőségét? Köszönöm: Edina
Marcsi válaszol:

Kedves Edina!

November 8-án szombaton, 15.45-kor fogja a Magyar Televízió, az M1 csatornán bemutatni a Moldvában, Magyarfaluban és Lábnyikon forgatott műsorunkat. Az interneten a www.mtv.hu/Médiatár oldalon lehet majd visszanézni az adást, mely valószínű, hogy csak a jövő héten kerül feltöltésre. Ott 60 napig áll a nézők rendelkezésére, utána már csak a legújabb részek maradnak fent a weboldalon.

Marcsi

Homonai Mihály kérdezi: Hogyan tudjuk utólag az interneten megnézni az elmult adást. Elöre is nagyon szépen köszönyük M&M Homonai Schwelmböl
Marcsi válaszol:

Kedves Mihály!

A www.mtv.hu weboldalon található a Médiatár, ahol a Műsorok menüpontban, a Gasztroangyalra kell klikkelni és a rendszer kiadja az idei évad eddigi adásait. Itt 60 napig lehet visszanézni a műsor már bemutatott epizódjait, utána sajnos csak a legújabb részek maradnak fent a weboldalon.

Marcsi  

papné balog margit kérdezi: Nagyon szeretem az Ön műsorait.Igyekszem is megnézni.Tudom fárasztó,de irigylem,hogy oly sok helyre eljut.Tegnap este a meggyes bukta nagyon kívánatos volt részemre.(2014.10.2.)Ami recept itt van,többet is elkészítek.Köszönöm szépen.Papné Kecskemétről(72 éves).
Marcsi válaszol:

Kedves Margit!

Csak ajánlani tudom Önnek a meggyből készült süteményeket, mert tényleg nagyon finom volt mindegyik!

Marcsi

Judit kérdezi: Kedves Marcsi! Előre is elnézést kérek, ha mégsem a Te műsorodban láthattam, lehet 1,5 éve is volt egy Őrségi forgatás közben egy fiatal házaspár mutatkozott be saját készítésű termékekkel ( olajok, lekvárok) a saját kis üzletükben( zöld színű volt az üzletberendezés) , és egy idős házaspár pékségükben kovásszal készült termékkel ( lehet már Szlovénia területén?!) hajnali forgatás volt. Ezt a részt szeretném újra megnézni. Előre is köszönöm ha elküldöd az elérhetőséget. Üdv: Judit
Marcsi válaszol:

Kedves Judit!

Két adást forgattunk az Őrségben, de egyikben sem szerepelt a fiatal, illetve az idős házaspár. Az első adásunkban a Batha portán tökmagolajat készítettünk, Rátóti Zoltánnal és Laár Andrással. A második Őrségben forgatott műsorunkban pedig Ottó atya volt a kísérőm. Elképzelhető, hogy másik műsort láthattál, vagy olyan adásunkat, melyet nem az Őrségben forgattunk. Ha bármi közelebbi eszedbe jut, akkor írd meg, így mi is könnyebben fogjuk tudni, hogy a 117 rész közül, melyiket szeretnéd újra megnézni.

Marcsi

Judit kérdezi: Szia Marcsi! Nekem az lenne a kérdésem az adások időpontja mikor van, mert nem szoktam már látni és nagyon hiányolom.Vagy esetleg a a forgatások miatt szünetel?Nagyon szeretjük a műsorodat, a férjemmel az egyik közös programunk az ,hogy a youtube-n újra nézzük az adásokat.Köszönöm előre is válaszodat : Judit
Marcsi válaszol:

Kedves Judit!

A Gasztroangyal adásait szombatonként, délután 17.30-kor szokta sugározni a Magyar Televízió, az M1 csatornán. Idén ősszel, október 4-én indult az új évadunk. A múlt héten a Halottak napjára való megemlékezés miatt nem adtak le új epizódot a televízióban. Az adásainkat a Duna World Televízió szokta ismételni, a szombati adásokat a rá követő héten vasárnap 21.15-kor. Illetve a www.mtv.hu weboldalon, a Médiatárban, 60 napig nézhetők vissza a legfrissebb részek. Most szombaton, a Forma I. élő közvetítése miatt, kicsit korábban, 15.45-kor tűzte műsorra a legújabb Moldvában készült epizódunkat a televízió. Az adásaink szerencsére folyamatosan láthatók, és a forgatásokkal sem álltunk le, készítjük a legújabb részeket is a kollégáimmal!

Marcsi

Friss

Szatymazi őszibarack befőtt

A befőttet érett, de még nem puha szatymazi barackból készítjük....

Kemencében párolt és sült vaddisznó oldalas

A vaddisznóhúst a sütéshez előkészítjük...

Szatymazi, habos, barackos sütemény

A tojásból, a cukorból, a lisztből piskótalapot sütünk.

Őszibarackos, bögrés süti

Egy keverőtálba öntsük bele a kefirt.