Grillezett csirke sörös bucival

2016. május 04.

Hozzávalók:

1 egész csirke
3-4 gerezd fokhagyma
1 citrom
rozmaring
kakukkfű
citromfű
kb. 0,5 liter sör

Elkészítés:

A csirke hasüregét sózzuk, borsozzuk. A kerámia edénybe vagy sörösdobozba, amire ráültetjük a csirkét, a következő fűszereket helyezzük: néhány gerezd fokhagymát héjastul, megroppantva, egy citromot negyedbe vágva, néhány ág rozmaringot, kakukkfüvet, citromfüvet (illetve bármilyen fűszert ízlés szerint). Ezután felöntjük az egészet sörrel. Erre ültetjük rá a csirkét, melyet aztán a grillrácsra vagy a forró sütőbe teszünk. 180 fokon kb. 1 óra alatt sül pirosra. Sütés közben sör, vaj és fokhagyma keverékével időnként kívülről megkenegetjük.

Sörös buci sajtszósszal
Hozzávalók:

60 dkg liszt
200 ml sör
150 ml víz
1 csomag szárított élesztő
1 tk. só
csipet cukor
1 tojás
tk. szódabikarbóna
2 ek. olvasztott vaj

A lisztet az élesztővel, a sóval és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a sört, és lassan adagoljuk hozzá a vizet és az olvasztott vajat. Lágy, rugalmas tésztát kell gyúrnunk. Hagyjuk kelni 1 órát, majd kis bucikat formázunk belőle, és letakarva még 15-20 percig hagyjuk kelni. Közben a vizet lassan gyöngyöztetve forraljuk és beleszórjuk a szódabikarbónát. A bucikat ebben a lassan forró vízben oldalanként 1-1 percig főzzük, majd kiemeljük és lecsöpögtetjük.

Sajtszósz:

125 gramm krémsajt
125 g reszelt cheddar (vagy bármilyen más sajt ízlés szerint)
fél pohár sör (kb. 1,5 dl)
fokhagyma
újhagyma
rozmaring

A sajtokat az apróra vágott rozmaringgal és a fokhagymával összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a sört. Ebből egy viszonylag ragacsos állagú krémet kapunk. Az újhagymát ebbe a keverékbe vágjuk bele.

Lehetőség szerint az előfőzött bucikat egy öntöttvas serpenyőben körbe rendezzük, szorosan egymás mellé rakjuk őket, a tetejüket kissé bevágjuk, és megkenjük a felvert tojással. Az így létrejövő „bucikoszorú” közepébe tesszük a sajtkrémet, majd az egészet a grillen vagy forró sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a bucik teteje ropogós.

Vissza az oldal tetejére