Gombafajták

Gombafajták

Kevesen tudják, hogy hazánk gombatermesztése európai viszonylatban is jelentős. A leggyakrabban étkezési célra használt gombánk mégis a csiperke. Annak ellenére, hogy számos más fajták léteznek, amelyek nemcsak ízhatásukkal járulnak hozzá ételeink gasztronómiai értékének emeléséhez, hanem különleges gyógyhatással is bírnak.

Laskagomba
Nagyon rövid tönkkel kapcsolódik az élő, vagy elhalt lombhullató fákhoz. Kalapja húsos, kövér, egyfajta tengeri kagylóra emlékeztető alakú, amely 8 15 cm átmérőjűre is megnő. A kalap felszíne fiatalon viaszos bevonatú, kékesszürke színű, ami később hússzínűre, vagy barnára változik. Spóratermő lemezei fehérek, spórái lilák. A még fiatal gomba kalapját kell gyűjteni, amikor a húsa még fehér és rugalmas.
Termesztésnél a szalma alapot kedveli, a páradús 20 C fok körüli hőmérsékletet. Fényre feltétlenül szüksége van, ezért azokon a helyeken terem igazán jól, szuterénben vagy pincében, ahol fényt is kap.
Nagyon ízletes levesnek, sültek mellé sütve, pörköltnek, pástétomnak.


Pecsétviasz gomba vagy ganoderma
A pecsétviaszgomba legtöbbször oldalt fekvő tönkön ül. A gomba kalapja általában 1 – 3 cm vastag felszínét pedig egy sárgás, később vöröses (a vörösbarnától a vöröses feketéig), sötétedő viaszréteg fedi. A gomba széle fehér, a hátoldalán egy fehéres, likacsos réteg helyezkedik el, minden egyes milliméteren 4 – 5 pórussal. A tulajdonképpeni tönk (gyakran csak tönk alakú alap) fényes, a vöröses barnától a bíboron át, majdnem feketébe áthajló. Étkezési jelentősége nem kérdéses, Ázsiában gyógyszerként alkalmazzák a gombát.
Gyógyhatás: erősíti az immunrendszert, valamint jótékony hatása van a máj és anyagcsere folyamatokra, vírusölő, gyulladás gátló és lúgosító hatású.


Gyapjas tintagomba
A  csiperkefélék családjához tartozó faj. A fiatal, fehér gombát jellegzetes, csaknem hengeres alakjáról könnyű felismerni. Az 5-10 centiméter magas kalap keskeny harang alakú. Átmérője 3-16 centiméter. Felülete csaknem a csúcsáig üstökszerűen gyapjas, pelyhes, pikkelyes, eleinte fehér, később rózsaszínű, barnás, majd fekete. A kezdetben annyira mutatós tintagomba végül kenőcsös, tinta fekete tömeggé folyik szét. Addig fogyasztható, amíg lemezei fehérek.
A kalapja nagyon törékeny, tisztítás során óvatosan kell bánni vele. Először a tönkjét kell elkezdeni főzni, csak utána a kalapját.
Gyógyhatás: vércukorszint csökkentő hatása van.


Süngomba
Tetszetős, fehér gömbölyű termőteste sokáig növekszik és lassan öregszik el. A termőtest rugalmas állagú, jól szeletelhető kiváló húspótló. A süngomba tetszetős fehér színét 4-10 C fokon tárolva 2-3 napig megőrzi, másképp megsárgul. Mivel termőhullámai elnyújtottak, célszerű közvetlenül a felhasználáskor szedni.
Amióta gyógyhatását is ismerik termesztésével egyre többen foglalkoznak.
Gyógyhatása: A Távol- Keleten elsősorban gyomor és bélrendszeri tünetek enyhítésére használják évszázadok óta.


Shiitake

Fokhagymára emlékeztető aromája van. Egészségvédő hatása miatt a kínai népi gyógyászatban a testet és lelket felfrissítő életelixírnek tartják.
Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található. Sok komplex szénhidrátot, poliszacharidokat tartalmaz. A termőtestben valamennyi aminosav megtalálható, de különösen leucinban és lizinben gazdag.

Gyógyhatása: immunerősítő, allergia és gyulladáscsökkentő, gyomorfekély és köszvény kezelésére is használják.

Csatolt képek:

Kapcsolat

Tedd fel kérdésed a műsorral kapcsolatban, vagy kérdezz az elkészült ételekről a gasztroangyal@gasztroangyal.hu email címen vagy a facebook oldalon.

Gyere és csatlakozz Facebook oldalamhoz!

Mi történik mostanában velem? Hol forgatok éppen és mi lesz a következő téma? Megtudhatod, ha csatlakozol a Facebook oldalamhoz, hiszen ott olyan naprakész, belső információkat találsz, amit máshol nem. Egyenesen a forrástól...